- Informații utile
- 0 likes
- 901 views
- 0 comments
În cele ce urmează, vom trece în revistă câțiva pași esențiali în alegerea unui cuțit, fără a ne ocupa însă de raportul dintre forma și funcționalitatea lui, adică fără să ne preocupăm de a găsi cel mai bun cuțit de uz general, de măcelar sau de tăiat legume.
Cuțit ieftin, cuțit scump
Mulți dintre voi se întreabă probabil cum se poate ca între două obiecte cu aceeași funcționalitate, care arată la fel, să existe diferențe de preț de ordinul sutelor sau chiar miilor. Sunt mai multe explicații:
• Metalul din care este confecționat – poate diferi extrem de mult în funcție de materia primă utilizată, adică de tipul de aliaj.
• Tratarea termică a metalului – cele mai ieftine cuțite sunt ștanțate dintr-o tablă mai groasă și ascuțite automat. Spre vârful gamei, întâlnim cuțite a căror lamă este tratată termic de două sau de trei ori, ceea ce nu se poate face decât manual. Acest tratament conferă lamei duritate sau flexibilitate, rezistență la ciobire. Cele mai bune cuțite au în componența lamei lor două feluri de oțel, ceea ce crește complexitatea procedeului termic.
• Ascuțirea lamei. Așa cum vom detalia în articolul următor, aceasta este o artă și, indiferent cât de performante ar fi mașinile de ascuțit, deocamdată cele mai bune rezultate în acest domeniu sunt obținute de maeștrii japonezi care folosesc tehnici vechi de peste 200 de ani. În ultima vreme, au apărut și tehnologii care permit ascuțirea în flux de electroni, dar deocamdată procedeul este extrem de scump și necesită foarte mult timp.
• Mânerul – material și profil. Deși nu induce variații mari de preț, acesta poate fi esențial pentru o utilizare adecvată, atât prin materialul din care este confecționat, cât și prin profilarea lui ergonomică, potrivită mâinii utilizatorului.
Sperăm că aceste câteva amănunte v-au lămurit asupra importanței pe care o are bugetul dumneavoastră asupra alegerii unui cuțit de care să vă folosiți un timp îndelungat.
Diferite tipuri de oțel
Așa cum ați remarcat cu siguranță, cuțitele pe care le cumpărați în ultima vreme nu-și mențin ascuțimea pentru prea multă vreme. Cum am mai spus, acest lucru este din cauza absenței tratamentului termic al metalului. Dacă vorbim de cuțitele din gama medie și de cele profesionale, primul indiciu pe care trebuie să-l căutați este cuvântul „stainless”, care poate fi tradus în limba română ca „oțel inoxidabil”. Acest aliaj are un conținut înalt de crom și puțin carbon și de aici decurg câteva calități: lama este foarte rezistentă, nu trebuie ascuțit foarte des și nu este afectat de coroziune. Magazinul nostru vă oferă o gamă largă de cuțite pentru măcelari, făcute din oțelul suedez Sandvik 12C27, cu o duritate de cel puțin 56 HRC, în funcție de metoda de călire, adecvat muncii din măcelării.
O altă opțiune sunt cuțitele cu lama din oțeluri cu un conținut mai mare de carbon, cu lame mai flexibile și mai ușor de ascuțit, dar care, de-a lungul timpului, capătă o anumită patină.
Dimensiuni
Înainte de a cumpăra un cuțit, trebuie să evaluați foarte bine câțiva factori care pot influența lungimea și grosimea lamei.
În primul rând, cuțitul trebuie să fie în concordanță cu dimensiunile spațiului de lucru, a bucătăriei în general. Foarte important este să evaluați și cât de bine îl puteți ține în mână, ce mișcări vă sunt comode, cât e de greu sau de flexibil.
Grosimea lamei este și ea un parametru care trebuie avut în vedere în funcție de scopul general al achiziționării cuțitului. O lamă mai groasă este mai rezistentă, se poate lovi accidental de oasele din carne și nu se deteriorează dacă este scăpată pe podea. O lamă mai subțire taie mai bine, va fi mereu ascuțită, e mai ușoară, dar și mult mai delicată.
Comments (0)